Kerstmarkt Nieuws 2012 - 2024

Nieuws over de gezelligste sfeervolle kerstmarkten in Duitsland
Late kerstmarkten dit jaar

[01.10.2023]


Wegens planning van de feestdagen in Duitsland zullen de kerstmarkten vaak later beginnen en vroeger stoppen dit jaar .Omdat kerstavond en oudejaarsavond op een zondag vallen , is zaterdag 23 dec vaak de laatste dag dat de kerstmarkten open zijn. 26 nov. 23 is een feestdag in Duitsland en zijn de kerstmarkten gesloten. Berlijn is gekend van de meeste kerstmarken , maar ook Dresden en Frankfurt (Main) zijn zeker een bezoek waard .Dichter bij huis in Essen is al midden november al de kerstsfeer te bespeuren. Keulen blijft nog steeds populair bij het publiek en maar in het weekends is het daar behoorlijk druk . Wil je echt de gala meemaken , kom dan bij een opening van een kerstmarkt waar dit echt met veel feestelijkheden , een parade van engelen en zangkoren wordt opengemaakt . De kerstmarkten gaan vaak open rond de middag en sluiten tussen 20 en 22 uur. In de bierkroegen kan je later nog verder genieten van de kerstsfeer.

[meer]


Late kerstmarkten dit jaar

Kerstmarkten in 2022 update

[25.09.2022]


In 2022 zullen er weer kerstmarkten zijn . Maar we zitten nog in een post-corona periode , waar nog niet alle regels weggevallen zijn .
Er zullen normaal geen COVID-maatregelen meer zijn voor reizen naar Duitsland. Er is geen attestatie-, registratie- of quarantaineplicht meer momenteel.
-----

De coronamaatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten of evenementen (kerstmarkten) die u bezoekt.

------
In de luchtvaart en het interregionaal treinverkeer geldt de (medische) mondmaskerplicht. Ook in andere situaties wordt vaak een (medisch) mondmasker vereist (bijvoorbeeld in ziekenhuizen), maar dat hangt af van de door de deelstaat opgelegde regels.
De minimumafstand van 1,5 meter en algemene hygieneregels blijven gelden voor iedereen, ook voor wie gevaccineerd of genezen is. Verluchting en de Corona-Warn-App blijven sterk aangeraden.

-----
In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van de 3G-regel en varianten zoals de 2G-regel en de 2G+-regel.
De 3G-regel betekent dat toegang is voorbehouden dat mensen die genezen, gevaccineerd of getest zijn (en dat kunnen bewijzen); 2G betekent enkel wie gevaccineerd of genezen is; 2G+ is voor wie gevaccineerd of genezen is en bovendien een negatieve test of booster kan voorleggen.
Deze regels doen in principe niets af aan de algemene hygieneregels. Bekijk voor de details de regels in de deelstaat en van de organisatoren van het event.

----
Wij proberen per kerstmarkt uit te zoeken welke maatregelingen zullen gelden , maar dat kan altijd op de laatste minuut nog gewijzigd worden.
Wie volledig gevacineerd is zouden er in principe geen problemen zijn (vacinatiebewijs meenemen) .

[meer]


Kerstmarkten in 2022 update

2G regel geldt in Duitsland bij bezoek kerstmarkten

[19.10.2021]


Voor de meesten kerstmarkten in Duitsland geldt dat je een QR code moet hebben voor de kerstmarkt te bezoeken of gelden er andere maatregelingen.

In Duitsland geldt de zogeheten 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) vervalt
en wordt de 2G-regel (gevaccineerd, genezen) als voorwaarde voor toegang tot de kerstmarkten , hotels of restaurantbezoek .

De 3G-regel houdt in dat u een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet had kunnen laten zien,
als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kan overleggen.
In sommige deelstaten komt u alleen met vaccinatiebewijs of herstelbewijs binnen op kerstmarkten ,een restaurant of hotel.


Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.


Opgelet :De regels veranderen namelijk continue volgens de graad van besmettingen in die regio en er bestaat een kans dat op het laatste moment de kerstmarkt moet sluiten
of er bezoekersbeperkingen worden oplegt .
Algemeen : De kerstmarkten gaan op vele plaatsen nog door , maar met veel beperkingen .

Reizen naar Duitsland (algemeen)
Duitsland maakt een onderscheid tussen hoogrisicogebieden en virusvariantgebieden. Nederland En België geldt voor Duitsland als hoogrisicogebied.
Gevaccineerden en genezenen zijn van quarantaine vrijgesteld vanaf het moment dat ze een vaccinatie- of herstelbewijs hebben overhandigd. Doe dit dus voor vertrek, via --- https://Einreiseanmeldung.de --

Genezing minstens 28 dagen en maximum 6 maanden geleden (PCR-bewijs). Volledig gevaccineerd minstens veertien dagen geleden, met een door Duitsland erkend vaccin.
Een PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn op het moment van inreizen, een antigeentest maximaal 48 uur oud (taal: DE, EN, FR, IT, ES). Digitale of analoge papieren versie toegestaan.[meer]


 2G regel geldt  in Duitsland bij bezoek kerstmarkten

Kerstmarkten in 2021

[16.09.2021]


Na een moeilijk jaar 2020 gaan in 2021 de Duitse Kerstmarkten terug volledig open zijn . Er zullen waarschijnlijk een paar wijzigingen tegenover 2019. Over het gebruik van een QR pas is momenteel nog niets geweten. We proberen de datums van deze markten dag per dag aan te vullen vanaf wij beschikken over deze informatie . Traditioneel komen vele datums zeer laat binnen .Over koopzondagen gaan we pas later berichten . Momenteel zijn er verkiezingen in Duitsland en die gaan nog veel bepalen .

[meer]


Kerstmarkten in 2021

Kerstmarkten 2020 toestand door lockdown in Duitsland

[30.10.2020]


De landelijke gedeeltelijke sluiting in november heeft ook gevolgen voor de kerstmarkten in Duitsland? In Keulen zal er (onder voorbehoud nu ) wel een beperkte kerstmarkt zijn , met strenge regels . De restaurants en bars zijn wel dicht (vanaf 1/11) .
In Berlijn waren veel kerstmarkten van plan om in november te openen - de meeste op 23 november 2020 , maar vanwege het gestaag toenemende aantal coronabesmettingen komt hier niets van in kerstmarkten en kerstmarkten zijn verboden van 2 tot 30 november 2020. Er is alleen kans op opening in december.

De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt in Berlijn was al helemaal geannuleerd. Andere grote markten gingen met beperkingen openen. Bezoekers van kerstmarkten moeten zich registreren en maskers dragen.
Deze markten hopen in december te openen in Berlijn: Kerstmarkt op Breitscheidplatz, Kerstmarkt in het Rotes Rathaus, Winterwereld op de Potsdamer Platz, Kerstmarkt op Alexanderplatz en Kerstmarkt Charlottenburg Palace.
De Bars en Restaurants zijn wel gesloten.


[meer]


Kerstmarkten 2020 toestand door lockdown in Duitsland

Annulering van de kerstmarkten door Corona

[28.08.2020]


In Keulen , de belangrijkste stad met Kerstmarkten zit met een probleem .
In de achtergrond dat de organisatoren zeker geen toestemming zouden hebben gekregen van de stad Keulen om kerstmarkten te organiseren zoals we die van de afgelopen jaren kennen, zijn deze gedwongen om in 2020 hun editie te annuleren .
Volgens info zouden de kerstmarkten kleiner zijn geweest , met minder bezoekers , omheind en alle bezoekers moeten zich registreren.
Een annulering kerstmarkten in Keulen kan mogelijk als een signaal dienen voor andere steden en zou een mogelijk landelijk signaal geven. Ook de effecten op andere gebieden zijn nog niet in te schatten.
De stad Keulen is al op dat besluit vooruitgelopen, en heeft nu bekendgemaakt dat daar dit jaar (2020) geen kerstmarkt wordt georganiseerd.
De kerstmarkt in Keulen op de Chlodwigplatz vind wel plaatst.

[meer]


Annulering van de kerstmarkten door Corona

Corona en Kerstmarkten

[10.07.2020]


November en December zijn de maanden om kerstmarkten te bezoeken . Een gezellige sfeer voor familie en vrienden . Maar door de Corona kunnen deze wel zeker anders geregeld worden of mogelijk geannuleerd worden.
Het is nu onmogelijk om te weten hoe de kerstmarkten gaan georganiseerd worden of zullen doorgaan.
In de grote steden gaan er wel kerstmarkten zijn , maar gaan mogelijk kleiner zijn met beperkt publiek of met reservatie.
Dragen van mondmaskers zullen waarschijnlijk nog nodig zijn of verplicht worden , maar dit hangt af of de afstanden tussen de verschillende standen groot genoeg is of niet .
Meer duidelijkheid kunnen wij pas geven vanaf Oktober en dat ook onder voorbehoud.

[meer]


Corona en Kerstmarkten

Kerstmarkten beginnen ook dichtbij de grens

[16.11.2019]


De kerstmarkten beginnen open te gaan in Duitsland. De meeste gaan open vanaf eind november 2019.

Ook dichtbij zijn er leuke bijzondere kerstmarkten . Kerstmis begint ook in Sieringhoek (Bad Bentheim/Gildehaus) in weekends in November in een hoeve nabij de Nederlandse grens .
Om precies te zijn, op 22 november 2019 op de Diele Niehaus in Sieringhoek. De Familie stelt hun voormalige boerderij en het aangrenzende bos voor 2 weken hiervoor beschikbaar. Op het grondstuk wordt een sfeervolle kerstmarkt ingericht. Een echte aanrader!
Ongeveer 60 deelnemers nodigen de bezoeker uit om gezellig en ontspannen rond te slenteren langs en in oude schuren die speciaal voor deze gelegenheid zijn ingericht. Er wordt een uitgebreid aanbod aan producten aangeboden zoals; beschilderd porselein, handgemaakte zeep, smeedijzeren potten, zelfgemaakte lekkernijen en regionale handwerkkunst.
Een blikvanger op deze kerstmarkt is het werk van Werner Schrapp uit Ohne. Hij maakt decoratieve houtsnijwerk van bijvoorbeeld; de burcht in Bad Bentheim, de molen in Gildehaus, het gemeentehuis in Schüttorf en de kerk van Ohne. Ook stelt de lokale kunstenaar Manfed Flucht zijn werk ten toon, bestaande uit tekeningen en afbeeldingen van de omgeving. Traditioneel handwerk zoals; houtbewerking, wol spinnen of goud smeden, kunt U als bezoeker live ervaren.
Natuurlijk worden er talrijke versnaperingen, zoals heerlijke `kuchen en torte´ aangeboden door –de Landvrouwen uit Sieringhoek-. De Musikakademie Obergrafschaft zullen de kerstsfeer middels hun muzikale bijdrage opluisteren.
Hun optreden vindt plaats op de vrijdags en zaterdags vanaf 18.00 en de zondag vanaf 16.00.
Voor deze prachtige Kerstmarkt bedraagt het entreegeld Euro 5,- voor volwassen vanaf 18 jaar. Tot en met 18 jaar is de entree gratis.
De openingstijden zijn:
Vrijdags 22.11.19 en 29.11.19 vanaf 14.00 tot 20.00 uur
Zaterdags 23.11.19 en 30.11.19 vanaf 11.00 tot 20.00 uur
Zondag 01.12.19 vanaf 11.00 tot 18.00 uur


adres:Diele Niehaus , Zur Brecht 4 , 48455 Bad Bentheim-Sieringhoek.
Opgelet : Deze kerstmarkt is ENKEL open in November .


[meer]


Kerstmarkten beginnen ook dichtbij de grens

Kerstmarkten 2019

[21.08.2019]


De dagen van de eerste kerstmarkten in Duitsland voor 2019 zijn bekend. Bezoek eens een sfeervolle kerstmarkt eind november en eerste weken van december . De mooiste markten zijn Keulen ,Aken, Düsseldorf en Dortmund . Verder zijn Dresden , Hamburg en Berlijn de mooie zeker waard omp te bezoeken . Ook in het moezelgebied vindt je leuke maar iets kleinere markten . Berlijn is wel het Walhalla van de Duitse Kerstmarkten. Er zijn maar liefst 26 kerstmarkten in grootstad Berlijn te vinden .Hier bezoek je in 1 stad verschillende soorten kerstmarkten . De Duitse Kerstmarkten zijn zeer gezellig en je vindt er cadeauverrassingen met traditionele kunsten en ambachten uit de regio en er zijn ook kleine pauzes mogelijk aan standjes met heerlijke culinaire specialiteiten en uiteraard glühwein. Een aankooptip : Laat een houten broodplaatje maken met een eigen naam erin gebrand .

[meer]


Kerstmarkten 2019

Aanslag bij kerstmarkt in Franse stad Straatsburg

[12.12.2018]


In de buurt van de kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond rond 19:50 uur meerdere schoten gelost. Hierbij zijn drie doden en 13 gewonden gevallen, van wie 8 zwaargewond. Op drie plaatsen - de rue des Orfèvres, place Gutenberg en de pont du Corbeau werd waarschijnlijk met een automatisch wapen schoten gelost hebben op een menigte. Veel mensen vluchtten weg in de buurt en de politie vroeg om iedereen binnen te blijven .

De schutter is geïdentificeerd als een 29-jarige man uit Straatsburg, die daar ook geboren werd en die bekend stond bij de autoriteiten . Over motieven van de dader is niet geweten .

In Staatsburg werd na de schietpartij een tijdje in lockdown gebracht . Burgers werd wel aangeraden alert te blijven en de instructies van de politie te volgen.

De schietpartij is beschouwd als een terreurdaad. Alle kerstmarkten in Duitsland en andere landen zijn reeds in verhoogde politie alarm gebracht. Extra controle van bagage rond de kerstmarkten is mogelijk .

De dader is nog op de vlucht. Het dreigingsniveau in Frankrijk werd hierdoor verhoogd. Er zijn al verschepte controles in Frankrijk en Duitsland.

Deze aanslag is zeker geen reden om jouw bezoek aan de kerstmarkten te annuleren of uit te stellen. De veiligheid staat hoog op kerstmarkten sinds de laatste jaren .

[meer]


Aanslag bij kerstmarkt in Franse stad Straatsburg

De 15 meest Instagrammable kerstmarkten van Duitsland

[12.12.2018]


Van Hamburg tot aan München, vrijwel overal in Duitsland vind je authentieke kerstmarktjes waar de glühwein, peperkoek, en warme crepes toch net even wat beter lijken te smaken dan in Nederland. De traditionele Duitse Weihnachtsmarkten zijn doorgaans sfeervoller dan de kerstmarkten in eigen land en veel Nederlanders reizen in de donkere dagen voor kerst dan ook graag de grens over voor een weekendje weg.Maar is het de moeite waard ?


Voor degenen die niet kunnen kiezen tussen de vele kerstmarkten, heeft HomeToGo een aantal feiten op een rij gezet. De vergelijkingssite voor vakantiewoningen onderzocht welke kerstmarkten het drukst bezocht worden, het meest gefotografeerd worden en wat het kost om er een weekendje te verblijven. Om het uiteindelijke overzicht te hebben, zijn de kerstmarkten gerangschikt op het aantal instagram-posts per bezoeker. Daarvoor zijn per kerstmarkt 3 Duitse hashtags (zoals bijvoorbeeld #frankfurtweihnachtsmarkt, #frankfurterweihnachtsmarkt & #weihnachtsmarktfrankfurt) en 1 Engelse hashtag (frankfurtchristmasmarket) gebruikt om het aantal posts te bepalen.

Bron: https://www.hometogo.nl/duitsland/#kerstmarkten

Deze kerstmarkten zijn het meer dan waard:
Uit de rangschikking blijkt de Striezelmarkt in Dresden de meest populaire kerstmarkt op Instagram te zijn. Met maar liefst 16.677 Instagram posts en een bezoekersaantal van 2.000.000 staat de stad bovenaan de top 15. De kosten om vlak voor de kerst in Dresden te verblijven bedragen gemiddeld zo’n €134 per nacht voor een vierpersoons verblijf. De Gendarmenmarkt in Berlijn blijkt erg populair te zijn. Met maar liefst 2.984 Instagram posts en een totaal bezoekersaantal van 732.000 eindigt de stad op de tweede plek. Daarnaast blijkt de kerstmarkt in Frankfurt ook erg Instagrammable te zijn. Er zijn namelijk maar liefst 9.192 posts gecreëerd op Instagram over deze prachtige kerstmarkt.

Deze kerstmarkten valt kennelijk toch wat tegen op Instagram en bezoek :
Een weekendje weg naar München in December blijkt verreweg het duurst te zijn.Met een paar winkelstraten een een mooi goed gevuld Markt , lijkt dit niet zo direct een reisje waard . Maar de biertempels maken het daar weer goed en de vele mooie gebouwen en musea .
Een vierpersoons verblijf kost hier gemiddeld namelijk €290 per nacht.

Daarnaast blijkt de kerstmarkt in Düsseldorf het minst populairst op Instagram in de fotoreportages. Ondanks dat de markt ieder jaar enorm druk bezocht wordt door maar liefst 4 miljoen bezoekers in 2017, blijken bezoekers hem minder vaak vast te leggen. Er waren namelijk slechts 1.639 posts over gemaakt. De metrowerken in de binnenstad en en drukke winkelstraten maken het iets minder gezellig alleen de Witte Engelstjesmarkt lijkt dan weer fotogeniek te zijn .
Meeste komen naar Düsseldorf meer voor de koopzondagen dan voor de kerstmarkt .
Nu de kerstmarkten zijn er voor te genieten en de sfeer . Zowel Köln als Berlijn bieden veel voor je kerstbezoek .


[meer]


De 15 meest Instagrammable kerstmarkten van Duitsland

Kerstmarkten in Keulen

[17.11.2018]


De Duitse stad Keulen is bij uitstek een shoppingstad maar tijdens de kerstdagen ook een uitstekende kerstmarkt voor Nederlanders en Belgen .
Hier overzicht van de 7 lokale kerstmarkten .
Weihnachtsmarkt am Kolner Dom (Roncalliplatz - Hauptbahnhof)
- Markt der Engel (Neumarkt)
- Kolner Altstadt (Altermarkt + Heumarkt / U5 :Rathaus-Heumarkt)
- St.Nikolasmarkt (Rudolfplatz)- Santa Clause Market
- Kolner Hafen-Weihnachtsmarkt (Schokoladenmuseum)
- Kolner Veedelsadvent (Chlodwigplatz)
- Heavenue Cologne (Schaafenstrasse)

Nieuw of aangepast dit jaar zijn de Veedelsadvent. In het midden van de Keulen Sudstadt, op de Chlodwigplatz en Heavenue Cologne (voorheen Christmas Avenue) .
De kerstmarkten route loopt niet alleen langs de Dom maar ook langs verschillende wijken, waaronder de Belgisches Viertel, bekend voor zijn vele snuister- en designwinkels. Zeer bekend zijn de parfums Eau de cologne - 4711 die je langs verschillende winkels in Köln kan aanschaffen .

Video opening Köln kerstmarkt :
https://youtu.be/OVPPOGZjiZI

Keulen is bereikbaar via ICE, IC , Thalys . De kerstmarkt begint vlak aan het station. Er zijn Metrostations ( U- Bahn ) op iedere Kerstmarkt aanwezig . (Kurzstrecke = 3 haltes , eindhalte inbegrepen )

[meer]


Kerstmarkten in Keulen

Duitse Kerstmarkten 2018

[10.05.2018]


De eerste dagen van de Kerstmarkten in Duitsland zijn bekend. Sommige kerstmarkten hebben besloten om een week later open te gaan dan vorig jaar ,om meer in de Kerst December periode te zitten. Zoals vele wel zullen weten , worden de kerstmarkten druk bezocht. Er zijn een aantal wijzigingen gepland om alles zeer aangenaam te doen verlopen. De drukste dagen zijn de koopzondagen waar veel toeristen en Duitsers hun kerstaankopen gaan doen. De drukst bezochte kerstmarkten voor Nederlanders en Belgen zijn deze in de grensstreek. Er zijn ook leuke gezellige kerstmarkten verder in Duitsland te ontdekken .
De grootste mega kerstmarkten stad is Berlijn met maar liefst meer dan 26 kerstmarkten. Op onze site vind je meer info over deze kerstmarkten . We raden steeds aan om niet de eerste of de laatste dag van de kerstmarkten te bezoeken omdat het dan zeer druk is. De Duitse kerstmarkten bieden alles voor jong en oud en zijn vaak ook toegangeklijk voor anders validen.
Voor wie met de auto naar Duitsland reist : Voorlopig wordt het Duitse autovignet in 2018 nog niet ingevoerd. De verwachting is dat u vanaf januari 2019 Duitsland niet meer in kan zonder vignet. De milieusticker in Duitse steden is wel verplicht.Meer info op onze website .

[meer]


Duitse Kerstmarkten 2018

Winterwelt am Potsdamer Platz

[31.10.2017]


Op vrijdag 3 novemer is de eerste kerstsfeer al zichtbaar in de stad Berlijn.
14de Winterwelt am Potsdamer Platz :
Op de Potsdamer Platz (Berlijn ) zal er de de grootste mobiele rodelbaan van Europa staan en zullen bezoekers over de 70 meter lange skyline van de skyline van Potsdamer Platz kunnen glijden. De rodelbaan kan tijdens normale openingstijden gebruikt worden, maar een ​​reservering is aan te racden.
Op de 40 x 13 meter ijsbaan voor het Stage Theatre op Potsdamer Platz kunt u de hele dag ook gratis rondjes maken. Ijsschaatsen zijn tegen betaling beschikbaar.
Kerstmarkt in Potsdamer Platz:
Van 27 november tot 26 december 2017, de kerstmarkt op de oude Potsdamer Straße erãnzt de winter wereld naar de prachtig versierde kraampjes ambachten, leer en textiel goederen en andere cadeau-ideeën. Op de ambachtelijke markt kijken pottenbakkers, houthakkers, bakkers of basketmakers over hun schouders op het werk.

Voor het lichamelijke welzijn na de sport bieden talrijke kleine hutten met hartige en zoete wintergerechten. Een Salzburg Schmankerl-Hüttn creëert ook een echte ski hut sfeer met Oostenrijkse gerechten. werd gebouwd in het huisje voor de winter wonderland op 180-jarige Oostenrijkse hut hout in het interieur past bij de inrichting met tegelkachel, boer instrumenten en kostuums. Vanaf 19 uur begint het apres-ski-feest met DJ.

Openingstijden: dagelijks van 10u tot 22u.
* Op zondag 12 november 2017 (Memorial Day) en op zondag 19 november 2017 (Dode zondag) blijft de Winter World gesloten. Op kerstavond sluiten de kerstmarkt en de winterwereld op Potsdamer Platz om 14.00 uur.

[meer]


Winterwelt am Potsdamer Platz

Schadowplatz in Düsseldorf in problemen

[24.08.2017]


Düsseldorf - Er is veel drukte rond de kerstmarkt op Schadowplatz in Düsseldorf voor 2017. In april hebben de gemeentelijke politici besloten dat het Düsseldorf Tourism een overeenkomst moet sluiten met de ondernemer om daar een "peperkoekmarkt" te bouwen.
Het zou ongeveer met 40 cabines zijn , die volgens insiders elk tot 100.000 euro omzet kunnen maken.
Maar het contract dreigt te mislukken wegens onregelmatigheden.
Zo zou het mogelijk zijn dat er geen kerstmarkt komt in de bekende Schadowplatz in Düsseldorf.

[meer]


Schadowplatz in Düsseldorf in problemen

Kerstmarkten 2017 en koopzondagen

[13.03.2017]


De kerstmarkten van 2017 zullen dit jaar doorgaan in November en December 2017. Gezien Dodenzondag (feestdag in Duitsland) dit jaar later is dan vorig jaar 2016 , zullen de kerstmarkten later beginnen in de periode dan vorig jaar . De datums op deze site zijn nog onder voorbehoud. Koopzondagen . De kerstmarkten zullen normaal zondagen open zijn (uitgezonderd 26 nov.). Voor de koopzondagen van de winkels is dat dit jaar iets anders. Zondag is in Duitsland een rustdag volgens de grondwet. Bij wet laat men 4 koopzondagen toe per jaar per stad.Maar de laatste jaren hadden sommige steden soms 30 koopzondagen per jaar door met districten te werken. Nu ligt de ganse koopzondag regels in juridische conflict . Hoe het nu verder gaat , weet niemand .zullen er nog koopzondagen zijn , of niet ? Zelfs als er ergens een koopzondag datum bekend wordt gemaakt , kan dit op het laatste moment nog gestopt worden door uitspraak van een lokale rechtbank .

[meer]


Kerstmarkten 2017 en  koopzondagen

Aanslag op Duitse Kerstmarkt in Berlijn

[19.12.2016]


Het zijn de laatste dagen voor de Duitse Kerstmarkten , maar we hebben een spijtige gebeurtenis te melden . In de Duitse hoofdstad Berlijn is op 19 december omstreeks 20:00 uur een vrachtwagen ingereden op een menigte in een kerstmarkt aan de Gedãchtniskirche. De Duitse politie spreekt over enkele doden en gewonden. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een aanslag zoals eerder dit jaar met een vrachtwagen in de Franse stad Nice. De vrachtwagen met een Poolse nummerplaat kwam vanuit de Zoologische garden en reed tegen een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur in op een menigte op de kerstmarkt in de buurt van de Kurfürstendamm en de Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche in Berlijn. De kerstmarkt is zeer populair in het westelijk deel van Berlijn (vroegere West-Berlijn ) en is 1 van de vele kerstmarkten in Berlijn.

De veiligheid nabij de kerstmarkten is groot , maar tegen een zware rijdende truck kan weinig gedaan worden. Politie is zwaar aanwezig op de kerstmarkten voor de veiligheid van de bezoekers. Waarschijnlijk zal de beveiliging in buurt van de kerstmarkten nog vergroot worden . De politie zou inmiddels een verdachte hebben opgepakt.

Het zijn de laatste dagen dat de kerstmarkten nog open zijn .Mogelijk kunnen bepaalde kerstmarkten vroeger sluiten en gaat bij andere kerstmarkten de veiligheidsmaatregelen vergroot worden.

Belgen en Nederlanders niet ongerust.
De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn doet de Belgische en Nederlandse toeristen voorlopig niet afzien van hun reisplannen naar de Duitse hoofdstad of andere kerstmarkten. Touroperators hebben nog geen ongeruste telefoontjes gekregen van klanten die hun citytrip naar Berlijn deze week willen annuleren of omboeken. Er is wel vraag naar meer info.

[meer]


Aanslag op Duitse Kerstmarkt in Berlijn

Duitse Kerstmarkten voor 2016

[03.08.2016]


De meeste dagen van de Duitse Kerstmarkten voor 2016 zijn beschikbaar. Ook dit jaar beginnen sommige kerstmarkten vroeger open dan vorig jaar maar sluiten ze vaak tussen 18 en 23 dec. Naast de kerstmarkten zijn er vaak ook wintermarkten die vaak later open zijn tot 30 dec. Bijna alle kerstmarkten zijn open met het weekend van 9 en 11 december 2016 en zal het ook zeer druk worden op die periode. De beveiliging is sterk vergroot naar aanleiding van de recente gebeurtenissen en er wordt vaak gevraagd om geen rugzakken , koffers of grote tassen mee te nemen. Controle aan ingangen zijn mogelijk. Bijzonder wordt er ook dit jaar veel aandacht gegeven aan het kerstfeest en kinderen. Op bepaalde dagen zijn ook de winkels rond de kerstmarkt ook open ( koopzondagen ). Wie een rustige kerstmakt wil hebben , gelieve de koopzondagen te mijden. Op de gezellige Duitse kerstmarkten vindt je alles wat je vind rond de kerstsfeer. Treinticketten aan goedkope prijs voor kerstmarkten zijn verkrijgbaar 3 maand voor datum .

[meer]


Duitse Kerstmarkten voor 2016

Twee Nieuwe kerstmarkten in Keulen

[28.09.2015]


Twee Nieuwe kerstmarkten in Köln.

Met het oog op de economische aantrekkelijkheid van Keulen te verhogen tijdens de feestdagen, laat de gemeenteraad dit jaar voor het eerst twee extra kerstmarkten toe op de Friesenplatz en Chlodwigplatz. Nu zullen dus in totaal 9 kerstmarkten zijn in de stad Keulen waaronder 6 in centrum : De Dom, Neumarkt, Rudolfplatz, Alter Markt (Rathaus/Heumarkt) en Christmas Avenue ,4 buiten centrum : De Stadtgarden , Schokoladenmuseum (Rijn) ,Chlodwigplatz en Friesenplatz.


Op de Friesenplatz en ben Chlodwigplatz en zullen voornamelijk 40 lokale handelaren actief waaronder detailhandel en belangengroepen.
Friesenplatz ligt op 400 m / 10 min. van Rudolfplatz ( U-Bahn Metro Köln, Friesenplatz) en Chlodwigplatz ligt in Südstadt Köln (stadsdeel Keulen Zuid) en op 800 m van Schokoladenmuseum. (U-Bahn / Metro Chlodwigplatz ).
De kerstmarkten zijn bereikbaar te voet of Tram/metro . Openingsuren zijn nu nog niet bekend.

[meer]


Twee Nieuwe kerstmarkten in Keulen

Vanaf 13.dec Thalys naar Dortmund

[15.09.2015]


De HST trein Thalys start op 13 december verbinding met de Duitse stad Dortmund toe aan zijn netwerk. Drie keer per dag zal een rode hogesnelheidstrein Brussel, via Luik, met Dortmund verbinden, zo deelde Thalys dinsdag mee. Deze stopt ook in Aachen, Köln , Düsseldorf , Duisburg en Essen.
Dortmund is de zesde bestemming van Thalys in Duitsland. Het is gelegen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Met 600.000 inwoners is het de achtste stad van Duitsland.
De kerstmarkt van Dortmund bevindt zich op wandelafstand van het station.
Een rit naar Dortmund vanuit Brussel duurt iets meer dan 3 uur.
Thalys spoort in Duitsland ook al naar Aken, Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Essen. De andere HST trein , ICE rijdt ook via Aachen en Köln naar Frankfurt .
[UPDATE]:
De voor december geplande uitbreiding van het Thalys netwerk naar Dortmund moet worden uitgesteld naar het voorjaar van 2016. De reden hiervoor is een brand in een seinpost in Mühlheim (Duitsland).
Op dit moment wordt het treinverkeer in het Ruhrgebied zwaar beperkt. Al op 5 oktober werd de verkoop van en naar Dortmund, maar ook naar Duisburg en Essen gestopt. Ondertussen circuleert het treinverkeer normaal van en naar Keulen en Aken, terwijl er één dagelijkse verbinding van en naar Düsseldorf bestaat.
Klanten met tickets van of naar Dortmund kunnen volledig terugbetaald worden. De terugbetaling gebeurt via het oorspronkelijke verkooppunt of per telefoon op het nummer +32 70 79 79 79.
Zodra de precieze datum bekend is voor de uitbreiding naar Dortmund, zal Thalys dat aan de klanten meedelen.

[meer]


Vanaf 13.dec Thalys naar Dortmund

Duitse kerstmarkten in 2015

[31.08.2015]


De dagen van de Duitse Kerstmarkten voor 2015 zijn beschikbaar. Vaak dit jaar zijn sommige kerstmarkten meer uren open dan vorige jaren en soms een dag(en) langer open. De eerste kerstmarkten beginnen al in november maar meeste gaan wel pas open na 22.November 2015. De meeste kerstmarkten sluiten op 23.December maar sommige winterkerstmarkten en ijspisten zijn soms open tot eerste week van januari 2016.

Bijna alle kerstmarkten zijn open met het sinterklaasweekend van 5 en 6 december. Dit zal ook zeer druk worden op die periode. In 2016 zal je met de auto moeten betalen (tol) voor gebruik te maken van de autosnelweg (Autobahn) in Duitsland. Meer info en tarieven vind je op onze website. We willen nog vermelden dat wie met de auto in de milieuzone (umweltzone) rijdt een umweltvignet moet hebben voor zijn auto en sommige auto niet toegelaten zijn.

We raden aan om de trein te gebruiken om naar de Kerstmarkten te gaan.De treinstations zitten vaak aan de kerstmarkten. Je kan jouw treinticket kopen via onze website. Hoe vroeger je boekt , hoe goedkoper de prijs.

We hebben veel informatie aangepast en onze site is ook mobiel vriendelijk geworden. Op de gezellige Duitse kerstmarkten vindt je alles wat je vind rond de kerstsfeer.

[meer]


Duitse kerstmarkten in 2015

3 dagen Kerstmarkt in Hagen Openluchtmuseum 27, 28, 29 nov

[22.07.2015]


Voor keer iets anders als uitstap naar de kerstmarkten of in combinatie samen met andere kerstmarkten vonden we deze uitzonderlijke Kerstmarkt in Hagen Openluchtmuseum met ambachten en live muziek.

In Hagen (Westfalen) zal op het eerste weekend van de Advent ( 27, 28, 29 november 2015 ) voor drie dagen, de deuren van de Hagen Openluchtmuseum uitzonderlijk opengaan voor een Romantische kerstmarkt in sfeervol Adventsfeer, in verlichte vakwerkhuizen en de versierde kerstmarkt .

Het aanbod is groot met ongeveer 85 zorgvuldig geselecteerde exposanten in de historische huizen en in kleine verkoopstandjes.
Ook zijn er subtiele kerstversieringen, creatieve sieraden, wollige kleding en accessoires, liefdevol gemaakte speelgoed, handgetekende bijenwax kaarsen en diverse kribben en kerstversieringen zoals je op andere kerstmarkten ook zal vinden , maar speciaal te vermelden dat alle stukken individueel zijn gemaakt in de traditionele technieken en op geen enkele wijze massa producten zijn.

De organisatoren van de kerstmarkt in Hagen LWL Openluchtmuseum hechten veel belang aan de sfeer zeer liefdevolle maken. Daarom is er geen ingeblikte muziek, maar alleen winterse sfeervolle live muziek met traditionele koren en orkesten, evenals jazz en folk muziek
. De toegang is niet gratis , 5 euro , Aangezien niet voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn, raden ze aan om het openbaar vervoer of de alternatieve parkeerplaatsen . Meer info op .Hagen kerstmarkt

[meer]


3 dagen Kerstmarkt in Hagen Openluchtmuseum 27, 28, 29 nov

De kerstmarkten voor 2014

[27.08.2014]


Ervaar zelf hoe bijzonder de kerstsfeer in Duitsland is.
De dagen van de Duitse Kerstmarkten voor 2014 zijn nu beschikbaar.
In 2014 beginnen de kerstmarkten vaak een dag vroeger dan vorig jaar.
Ook zijn sommige kerstmarkten meer uren open dan vorige jaren en soms een dag langer open.
De eerste kerstmarkten beginnen al in november maar meeste gaan wel pas open na donderdag 24.November 2014.
Zoals gewoonlijk sluiten de meeste kerstmarkten op 24.December (kerstavond) maar sommige ijspisten en attracties zijn soms open tot 6 januari 2015.

Bijna alle kerstmarkten zijn open met het sinterklaasweekend van 6 en 7 december.
Dit zal ook het topweekend worden.

Dit jaar zijn er in onze gids 18 kerstmarkten en 8 locaties bijgekomen.
Er zijn heel wat nieuwigheden en veel informatie werd aangepast. Met dank aan de toeristische diensten voor hun medewerking.
Wij deden een kleine selectie (188) van meer dan 2600 kerstmarkten die er zijn in Duitsland.
Op de gezellige Duitse kerstmarkten vindt u alles wat uw hartje begeert.


[meer]


De kerstmarkten voor 2014

De kerstmarkten voor 2013 zijn open

[24.11.2013]


Vanaf 25 november gaan de meeste kerstmarkten open. Sommige zijn al open al een aantal dagen.
Iedere stad wil de beste kerstmarkt hebben met de meeste versiering , kraamjes en kerstsfeer.
Overal zijn er gluweinstandjes en (bewegende) sprookjes-figuren te zien.
Kerstmis komt eraan.

In Keulen werd de Heumarkt kerstmarkt samengevoegd met de kerstmarkt van Alt-Markt die nu groter geworden is omdat de metrowerken voltooid zijn daar.
Omdat enkele kraamjes nu op de Alt-Markt bevinden is op de Heumarkt nu een zeer grote en speciale schaatspiste aanwezig.
schaatspitste kerstmarkt Keulen schaatspitste kerstmarkt Keulen
schaatspitste kerstmarkt Keulen schaatspitste kerstmarkt Keulen

In Dresden komt er de 1000funkel met een tijdelijke kerststad van 15.000 vierkante meter met diverse paviljoens voor theatershows, levende sprookjes en culinaire kerstgenoegens.

In Rüdesheim am Rhein is er dit jaar de 20ste Weihnachtsmarkt der Nationen in Rüdesheim am Rhein met 124 Kerst kraampjes met specialiteiten uit twaalf landen en met tradities uit hun thuisland.

Er zijn ook bijzondere kerstmarkten te ontdekken zoals de 3de ondergrondse Kerstmarkt Mosel-Wein-Nachts-Markt in Traben-Trarbach rond wijn, smaken en cultuur in een oud wijnkelder
en een praal van een bijzondere kerstmarkt in een kasteel in Schloss Merode
(Langerwehe-Merode ) vlakbij Aachen , Keulen, Monschau.(€).

Wil je iets nieuws ontdekken , probeer dan even de grote kerstmarkt van Frankfurt am Main ,Hamburg of Berlijn .

De Duitse kerstmarkten zullen U in kerstmis laten zweven.
foto van 2013


[meer]


De  kerstmarkten voor 2013 zijn open

Extra treinaanbod en snellere treinen naar Duitsland

[25.09.2013]


Vanaf 15 december 2013 , met de invoering van de nieuwe dienstrooster, biedt Thalys elke dag 3 rechtstreekse heen- en terugritten aan tussen Brussel, Luik en Parijs naar Essen en Düsseldorf.
Van de 5 dagelijkse treinen van of naar Keulen (vanuit Brussel) zullen er drie (een op twee dus) voortaan halt houden in Düsseldorf en Essen,
waardoor het reisaanbod in Noordrijn-Westfalen verder wordt uitgebreid.
Hierdoor zijn de kerstmarkten in Essen en Düsseldorf beter bereikbaar per trein .

Dit valt buiten de reeds bestaande ICE treinen die al dagelijks rijden van Brussel en Amsterdam naar Keulen ,Düsseldorf en Frankfurt am Main .Vanaf 4 november * zijn de herstellingswerken op de hogesnelheidslijn tussen Hannover en Berlijn voltooid
(herstelling naar aanleiding van de enorme overstroming van 10 juni).
Hierdoor is de tijdelijke omleiding via Maagdenburg overbodig waardoor de trein een uur sneller toekomt in Berlijn.


ICE : Ticketten voor ICE vanaf 15 december kunnen pas vanaf 15 oktober gekocht worden.

* : boekbaar vanaf 1 oktober (voor reizen tot 15 dec.).


[meer]


Extra treinaanbod en snellere treinen naar Duitsland

De toegankelijkheid van de kerstmarkten verbeterd

[16.08.2013]


Amandel geur en glühwein, cadeau-ideën en magische lichtjes.Tijdens de feestdagen zijn er weer tal van kraampjes met een breed assortiment .

Zodat bezoekers kunnen genieten, zijn veel voorbereidingen nodig:
elektriciteit en water verbindingen moeten worden gelegd, moeten riolering en vuilophaal worden geregeld.
De installaties die nodig zijn , zijn vaak een overlast voor de bezoekers.
Maar iedere bezoeker moet kunnen genieten van deze sfeer, ook gehandicapten en moeders met kinderwagens.
De toegankelijkheid van de kerstmarkten is vaak een probleem geweest voor gehandicapte mensen en personen met kinderwagens.
De laatste jaren werden zo veel mogelijk de aanvoerlijnen verwijderd en zeker dit jaar werd daar bijzonder aan gewerkt.

Ook al heeft men een zeer toegankelijke kerstmarkt, dan ook raden we altijd aan om zeker geen kerstmarkt te bezoeken met rolstoelen of kinderwagens bij zeer grote drukte.


[meer]


De toegankelijkheid van de kerstmarkten verbeterd

Duitse Kerstmarkten voor 2013

[26.05.2013]


Elke dag is een dag om uitnodigend rond te kijken en te kopen in een unieke kerstsfeer.
De dagen van de Duitse Kerstmarkten voor 2013 zijn nu beschikbaar.
Door de vroege advent beginnen de kerstmarkten vaak een dag vroeger dan vorig jaar.
Ook merken we ook dat sommige kerstmarkten langer open zijn dan vorige jaren.
De meeste kerstmarkten beginnen na 24.November 2013 en duren tot het laatste weekend voor kerstmis.
Wij hebben nu onze gids even uitgebreid van 22 naar 136 steden waarin 169 kerstmarkten vermeld staan met de nodige informatie.
De meeste bezoekers zullen de grote steden bezoeken zoals Keulen en Aken.
Maar ook andere kerstmarkten zijn een bezoek waard zoals je zal zien.
We begrijpen best dat een bezoek aan een kerstmarkt tegen de Tsjechische grens niet zo eenvoudig is vanuit de lage landen, maar we trachten toch de informatie te geven .[meer]


Duitse Kerstmarkten voor 2013

Eerste Kerstmarkt in sneeuw zijn verwacht begin december

[22.11.2012]


Volgens de verwachtingen zal begin december al de eerste lichte sneeuw vallen over de Duitse kerstmarkten.
Zowel in Keulen , tot in Berlijn , Frankfurt als Monschau zullen gehuld worden in een laagje (natte) neeuw.
Dit is een must voor fotografen en bezoekers .

Reizigers met auto dienen hiervoor in regel te zijn met winterbanden.
Reizigers met trein zullen best aangepaste winterschoenen aandoen
(geen hoge hakken).
Veel plezier.

Fotoreeks Kerstmarkt in de Sneeuw


[meer]


Eerste Kerstmarkt in sneeuw zijn verwacht begin december

De Kerstmarkt in Oberhausen is open

[16.11.2012]


De Kerstmarkt van Oberhausen in het Ruhrgebied is feestelijk opengegaan.
Schitterende kerstdecoratie en vele standjes rond het winkelparadijs van Ruhrgebied.
Nieuw dit jaar zijn de Bergweihmarkt , de Wichtelmarkt en Santa's Village .
Ook de overige standen zijn beetje vernieuwd en geven een echte kerstsfeer weer .
De overige kerstmarkten in het Ruhrgebied gaan pas open vanaf 22 nov.2012.[meer]Thalys verhoogt zijn frequenties naar Essen vanaf 9 december

[15.11.2012]


In aanvulling op bestaande treinen rijdt vanaf 9 dec.2012 voortaan twee nieuwe vertrektijden aan vanuit Brussel: 7u28 en 13u28 naar Düsseldorf, Duisburg en Essen .
Deze drie steden, rijk aan cultuur maar ook grote kerstmarkten hebben,
zijn ideaal voor een citytrip of een weekendje weg.
Eind dit jaar kunt u bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik maken om de kerstmarkt van Essen, een van de grootste van Duitsland, te ontdekken.

De terugreis zou men best doen via lokale trein naar Keulen (Köln) ,om daar de Thalys te nemen naar Brussel.

Het voordeel is dat men kan beginnen in Essen / Düsseldorf en dan met de lokale trein (RE of S-trein) naar Köln kan gaan om daar de kerstmarkten aan de Dom/Alt-Markt te bezoeken.
In Köln kan men dan de Thalys terugnemen naar Brussel.

Tickets naar die bestemmingen, met vertrek vanuit Brussel, zijn al te koop voor reizen vanaf 9 december. Men kan best een afzonderlijke enkele reizen biljetten boeken (Brussel - Essen . Köln - Brussel ).

De lokale trein (RE of S-bahn) kan men terplaatse kopen aan de automaten van DB .
Voor Düsseldorf /Köln kan men gebruik maken van een TagesTicket (1 tot 5 pers.) Zone 5 en zowel de trein (RE,S) gebruiken als lokaal vervoer U-Bahn Metro Tram .
TagesTicket verkrijgbaar aan automaten van Rheinbahn of KVB .
Gebruik tussen Köln-Düsseldorf RE1 of RE5 of S6 (niet de S11).

(gebruik van ICE,IC,EC treinen zijn niet mogelijk met Tagesticket)

[meer]


Thalys verhoogt zijn frequenties naar Essen vanaf 9 december

Kerstmarktsfeer al begonnen in Essen en Koln

[27.10.2012]


Essen heeft al een kleine kerstmarkt al in het centrum sinds eind oktober.
Ook is er al een molen en groot wiel aanwezig .
De kraampjes zijn pas rond middag open.
Ook in verschillende andere steden kan men al de vroege kerstsfeer ontdekken in de winkels.
De grote kerstmarkt in Essen begin pas op 20 november 2012.


Ook in Köln (AlteMarkt) staat al een versierde kerstkraam met lekkernijen .
De grote kerstmarkten in Keulen beginnen pas op 26 november 2012.


[meer]


Kerstmarktsfeer al begonnen in Essen en Koln

[01.01.1970]
[meer][01.01.1970]
[meer]
Nieuws over de gezelligste sfeervolle kerstmarkten in Duitsland